Wat is het capaciteitstarief?
De Vlaamse energieregulator (VREG) besliste om vanaf 1 januari 2023 in het Vlaams Gewest de nettarieven (prijs die je als gebruiker betaalt aan de netbeheerder Fluvius) op een andere manier te berekenen. Vanaf dat moment wordt het nettarief niet langer enkel berekend op basis van je totale verbruik, maar ook op basis van je piekverbruik in elke maand. Op die manier wil de regulator alle gebruikers aanzetten om het elektriciteitsverbruik zo goed mogelijk te spreiden, en verbruikspieken te beperken.
Gebruikers met een laag maandelijks gemeten piekverbruik zullen op die manier een lager nettarief betalen dan gebruikers met een hoog piekverbruik, ongeacht de totale hoeveelheid stroom die ze verbruiken.
Voor de basisinfo rond het capaciteitstarief verwijzen we graag naar de website van Fluvius, de netbeheerder in Vlaanderen.
Enkel wanneer je over een digitale meter beschikt thuis, is het capaciteitstarief momenteel relevant. Bij analoge meters wordt immers een forfaitair piekverbruik toegepast.
Hoe kan je rekening houden met het nieuwe capaciteitstarief?
Aan het capaciteitstarief zelf kan niets gewijzigd worden, vermits het om een beleidsbeslissing gaat die voor heel Vlaanderen van toepassing is.
Wel heeft MobilityPlus van bij de start geïnvesteerd in de installatie van slimme laadstations. Deze slimme laadstations laten samen met een digitale meter of een meetmodule toe om, in functie van de andere verbruikers op je thuisnet, een maximale piek in te stellen. Op die manier zal je laadstation automatisch trager laden op momenten dat er veel andere verbruikers op je thuisnet actief zijn, en opnieuw sneller laden wanneer er weinig andere verbruikers zijn.
Wanneer je opteert voor een zo laag mogelijke maximum piek voor je laadstation, hou er dan rekening mee dat je laadstation plots niet zal laden wanneer andere energieverbruikers in je woning het vermogen prioritair opeisen. In dit geval kan tijdelijk een foutmelding op je laadstation komen.
Je kiest volledig zelf óf je een maximum piek wil instellen, en welke dit moet zijn. Deze keuze wordt bepaald door je bereidheid om een lager of hoger capaciteitstarief te betalen in ruil voor het gebruikscomfort van trager of sneller te laden.
Hoe kan ik mijn huidige piek kennen?
Enkel bij een digitale meter kan je het piekverbruik raadplegen en aanpassen.
Het raadplegen van je piekverbruik kan via de netbeheerder Fluvius.
Als je aan het maximumvermogen van je netaansluiting wil blijven laden, hoef je niets te doen. Eventuele meerkosten in het nettarief worden echter niet bijkomend vergoed.
Heb je echt geen idee welke piek je moet kiezen?
Je hebt je piekverbruik geraadpleegd en het klinkt allemaal wat Chinees voor jou zodat je niet weet welke waarde je moet kiezen… Dan kunnen we je misschien helpen met onderstaande tabel:
Netaansluiting thuis | Minimum vermogen | Aanbevolen vermogen |
1F (1 x 230V) | 4 kW | 5,75 kW |
1F (3 x 230V) | 5,5 kW | 8,5 kW |
3F (3 x 400V + N) | 7 kW | 9 kW |
Het Minimum vermogen is de ondergrens die nodig is om het laadstation voldoende te voeden om je wagen te kunnen opladen. Is er minder vermogen beschikbaar doordat andere energiegebruikers in je huis het vermogen opeisen, dan zal je wagen even niet laden. Van zodra de andere energiegebruikers in je huis dat vermogen niet meer opeisen, zal je wagen terug laden.
Het Aanbevolen vermogen is het ideale vermogen om je wagen optimaal te laten laden.
Hopelijk geeft deze leidraad je inzichten om een goede keuze te maken. Wij benadrukken dat de keuze volledig jouw verantwoordelijkheid is.
Hoe kan ik de maximale piek voor mijn laadstation aanpassen?
Bij de installatie van je laadstation thuis connecteert MobilityPlus het met je digitale meter. In het laadstation configureren we de gewenste maximale piek.
Maak een ticket aan als je deze piek achteraf wil aanpassen. Bezorg ons ook de gewenste waarde in kW. Deze aanpassing doen we vanop afstand, er is hiervoor geen interventie vereist.
Werd je digitale meter pas na de installatie van het laadstation geïnstalleerd? Maak dan ook een ticket aan met de gewenste maximale piek.
Belangrijke nota
MobilityPlus kan je geen advies geven bij de keuze van je gewenst piekverbruik. Verder is MobilityPlus niet verantwoordelijk voor de impact van je beslissing. Dit is een keuze die je volledig zelf dient te maken op basis van de informatie die je via de netbeheerder kan raadplegen. MobilityPlus staat uitsluitend in voor de activatie van het gewenste maximale piekvermogen op je laadstation zodat alvast het laadstation zeker geen oorzaak zal worden van een hoger dan gewenste maximale piek. MobilityPlus zal dus geen advies verlenen omtrent je piekvermogen van je volledige elektrische thuisinstallatie. Natuurlijk kan los van gebruik van het laadstation een verhoogde piek nog altijd gebeuren door een gewijzigd gebruik van alle andere elektrische verbruikers binnen uw woning.
Is er ook een maximale piek voor de laadstations op het werk?
De beperking van het piekvermogen is niet op dezelfde manier van toepassing voor de laadstations op het werk. Daar kan je op elk moment aan een hogere laadsnelheid je wagen laden. We raden iedereen met een elektrische wagen dan ook aan om zo vaak mogelijk op het werk zelf te laden, op de momenten dat zij met de wagen naar het werk komen.