Wat is roaming?
Dankzij roaming is het mogelijk om met je MobilityPlus laadpas ook te laden op laadstations die niet beheerd worden door MobilityPlus. En vice versa, om laadpassen van derden te laten laden op MobilityPlus laadstations.
Via roaming kan de bestaande laadinfrastructuur gedeeld worden. Hierdoor kunnen de uiteenlopende communicatieprotocollen van de verschillende beheerders van laadstations met elkaar communiceren. Het biedt jou als EV-rijder de mogelijkheid om met 1 laadpas op zoveel mogelijk verschillende laadnetwerken te laden.
Dit komt de gebruikservaring van EV-bestuurders ten goede en is een belangrijk gegeven in het opbouwen van een elektrisch ecosysteem in Europa.
Hoe werkt roaming?
Roaming komt tot stand door samenwerkingsovereenkomsten tussen Charging Point Operatoren (CPO, beheerders van laadstations) en eMobility Service Providers (eMSP, uitgevers van laadpassen). De CPO beheert de fysieke laadstations. De eMSP stelt bestuurders in staat om bij die stations te laden via een laadpas (of via de app).
Je kan het vergelijken met je mobiele telefoon. Jouw netwerkprovider heeft overeenkomsten met andere providers, waardoor je kan bellen en surfen, zelfs buiten het dekkingsgebied van je provider.
In bepaalde gevallen is er een rechtstreekse overeenkomst (peer-to-peer) tussen de CPO en de eMSP, maar in de meeste gevallen komt er een tussenpersoon aan te pas, een roaming hub. Deze faciliteert de verschillende roaming overeenkomsten en zorgt voor een gestandaardiseerde communicatie tussen alle betrokken partijen. In Europa zijn er een 4-tal roaming hubs actief.
Met de MobilityPlus laadpas laad je op +550.000 laadstations in Europa, waarvan +30.000 publiek toegankelijke laadstations in België.
Alle laadstations zichtbaar in de app aanvaarden je MobilityPlus laadpas.
Niet al deze laadstations worden door MobilityPlus beheerd. Dit zeer ruim laadnetwerk is mogelijk door de samenwerking met partners zoals Allego, TotalEnergies, Fastned, Ionity, Q8, Shell, Vattenfal,…
Naar het overzicht van onze roamingpartners
Welke informatie, het type informatie en de correctheid van de informatie die gedeeld of (nog) niet gedeeld worden met MobilityPlus is afhankelijk van de roamingpartner of roaming hub.
Bijvoorbeeld:
- Adres laadstation
- Status van het laadstation ( beschikbaar, in gebruik, defect)
- Beperkte toegankelijkheid
Wanneer deze informatie beschikbaar is, wordt dit laadstation met een slotaangeduid in de MobilityPlus app. Lees hier meer.
- Directe weergave actieve laadsessie / beëindigde laadsessie Lees meer
Verificatie van je laadpas
Nadat je je laadpas tegen de kaartlezer hebt gehouden, scant het systeem van de CPO-beheerder (laadstation) zijn database om te zien of je laadpas goedkeuring krijgt om te laden of niet. Elke roaming hub of roaming partner werkt met zijn eigen database en eigen serverinfrastructuur en dit brengt heel af en toe de nodige uitdagingen met zich mee.
Soms treedt er een time-out op bij deze verificatie. Als het laadstation wel degelijk zichtbaar is in de MobilityPlus app, biedt je laadpas dan nogmaals aan. Na enkele keren lukt het wel!
In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat de kaartlezer van het laadstation defect is, in dat geval kan je proberen om de laadsessie via de MobilityPlus app te starten. Lees meer