Op 13/04/24 ging de AFIR-wetgeving in voege. Die heeft betrekking op (semi-)publieke laadstations (ongeacht of ze op openbaar of op privaat terrein worden aangeboden).
Werd het laadstation bij je thuis ter beschikking gesteld door je werkgever? Dan staat het in privé-modus en is het bijgevolg niet onderhevig aan deze wetgeving.
Deze nieuwe Europese wetgeving buigt zich over 2 aspecten:
1. Prijstransparantie
Het laadstation moet voortaan de gebruiker prijsinformatie verschaffen zoals prijs/kWh, startprijs en prijs/uur.
De AFIR-wetgeving versterkt de bestaande Belgische regelgeving rond consumentenbescherming. Het aspect prijstransparantie is bijgevolg van toepassing op alle publieke laadstations, ongeacht de installatiedatum.
-
Alfen Pro laadstation met display
Sinds juni 2024 zijn alle Alfen Pro laadstations met display, onder beheer van MobilityPlus, in regel met de wetgeving op prijstransparantie. Dankzij een software-update zijn de consumentenprijzen als volgt zichtbaar op het display:De weergegeven tarieven zijn hoger dan de prijzen (prijs / kWh, startprijs en prijs / uur) die zijn ingesteld in het beheerplatform. Dit verschil komt door het meerekenen van enerzijds 21% btw en anderzijds de transactiekosten die gepaard gaan met klassieke betaalmiddelen, de commissies die altijd al zijn verbonden met het aanbieden van een uitgebreid roaming netwerk, alsook het opzetten en onderhouden van de IT-infrastructuur die de prijstransparantie en de ondersteuning van verschillende betaalmiddelen mogelijk maakt. Lees hier meer
-
Andere merken/types laadstations met of zonder display
Bij deze laadstations moet je onderneming zelf instaan voor de prijsaanduiding. Dit kan door een bord of een sticker te voorzien aan de laadstations met alle prijsinformatie ofwel via een betaalzuil. MobilityPlus is niet in de mogelijkheid om je hier een automatische oplossing aan te bieden.
Vanaf 2025 zullen er meer en meer gerichte controles plaatsvinden door de economische inspectieEen mogelijke overweging kan zijn om je laadstation in privémodus te plaatsen. Neem in dat geval contact op met ons via dit formulier.
2. Ondersteuning klassieke betalingsmethoden
Laadstations <50 kW moeten veilige klassieke betaalmethodes accepteren. Het is niet meer voldoende om enkel de betaling via een laadpas te ondersteunen. Laadstations >50 kW moeten betalingen via een betaalterminal ondersteunen.
Dit aspect is van toepassing op alle nieuw geactiveerde publieke laadstations vanaf 13/04/24. Voor de reeds geïnstalleerde publieke laadstations >50 kW is een regularisatieperiode voorzien tot en met 01/01/2027.
Vanaf januari 2025 biedt MobilityPlus je volgende betaaloplossingen aan:
1. Dynamische QR-code op het display van Alfen Pro laadstation
Door het scannen van de dynamische QR-code op het display van het laadstation wordt de gebruiker doorverwezen naar een beveiligde webpagina.
Hij/zij geeft zijn/haar betaalkaart gegevens in om zo de laadsessie te starten. Er wordt een provisie gereserveerd en na de laadsessie wordt het exacte bedrag verrekend. Er kan ook een digitaal betaalbewijs bezorgd worden.
2. Betaalzuil
Alle MobilityPlus laadstations kunnen worden gekoppeld met een betaalzuil. De gebruiker activeert de laadsessie via de geïntegreerde betaalterminal door het gewenste laadpunt te selecteren.
De laadtarieven worden gecommuniceerd (prijstransparantie) en dienen bevestigd te worden. Eens het betaalmiddel is gevalideerd, wordt een provisie gereserveerd en start het laden.
Na de laadsessie wordt het exacte bedrag verrekend. Er kan ook een digitaal betaalbewijs bezorgd worden.