EV's worden aan dezelfde strenge veiligheidstests onderworpen en moeten aan dezelfde veiligheidsnormen voldoen als conventionele voertuigen.
Daarnaast zijn er EV-specifieke normen om het vrijkomen van chemische stoffen uit de batterij tegen te gaan, de bevestiging van de batterij(en) bij botsingen te verzekeren en om het chassis van het hoogspanningssysteem te isoleren om elektrische schokken te voorkomen.
EV’s hebben meestal een lager zwaartepunt dan conventionele voertuigen, waardoor ze minder snel omrollen en vaak een betere wegligging hebben.
Vrijwel alle elektrische auto’s helemaal vol met technische veiligheidsmiddelen die je helpen om veiliger te rijden. Denk aan adaptieve cruise control, lane assist, vermoeidheidsherkenning, remondersteuning, etc.
Een veiligheidsprobleem dat specifiek voor EV's geldt, is hun stille werking; voetgangers horen een EV minder goed naderen dan een conventioneel voertuig.
De nationale verkeersveiligheidsinstanties bestuderen manieren om dit probleem aan te pakken, bijvoorbeeld de mogelijke eis dat EV's bij lage snelheden een hoorbaar geluid zouden genereren. Deze optie is al voor heel wat EV's beschikbaar. In ieder geval moet je extra voorzichtig zijn bij het rijden met een EV in gebieden met veel voetgangers.