In bepaalde situaties is er onvoldoende vermogen aanwezig in je woning om het laadstation optimaal te gebruiken. Dankzij een energiemanagement systeem vermijd je de verzwaring van het beschikbare vermogen en de hoge kosten die hiermee gepaard gaan. Zo’n systeem houdt namelijk rekening met het real-time verbruik van de andere toestellen in je woning (elektrische verwarming, inductiefornuis, vaatwasser, droogkast, …) en past op een dynamische manier het laadvermogen/de laadsnelheid van je laadstation aan (active load balancing). Hierdoor vermijd je een mogelijke stroomuitval.
Daarnaast kan je ook instellen wat je maximale stroomafname van het net mag zijn (Peak shaving). Zeker in combinatie met zonnepanelen kan je op die manier je uitgaven voor aangekochte energie onder controle houden. Ook in functie van het capaciteitstarief in Vlaanderen is dit zeker een kostenbesparende oplossing.
Waarom energiemanagement?
- Voorkomt stroomuitval
- Geen verzwaring nodig van je infrastructuur
- Beschikbaar laadvermogen wordt maximaal benut
- Je houdt je energiekosten makkelijk onder controle
Wat is er nodig om dit te realiseren?
- Activatie software 'Active Load Balancing'
Dit is een éénmalige kost voor de softwarelicentie om de energiemanagementfunctie op het laadstation te kunnen gebruiken.
- Configuratie software
Instellen van de verschillende parameters in functie van active load balancing en peak shaving
- Communicatie real-time verbruik woning naar het laadstation
- Digitale teller : via datakabel UTP Cat6
- Analoge teller : Ook bij analoge tellers kan je aan active load balancing doen. Lees hier meer
Waarmee rekening houden ?
In deze huidige oplossing is de logica ingebouwd in het laadstation, hierbij fungeert het laadstation als Master. Deze functionaliteit is ontworpen om de stroom per fase te bewaken en ervoor te zorgen dat de ingestelde stroomwaarden (in Ampere) niet worden overschreden.
Een voertuig vereist altijd minimaal 6A per fase om te kunnen laden. Je kan niet kiezen op welke fase je fysiek eenfasig wilt laden.
Momenteel kan je zelf geen aanpassingen doen aan de instellingen van het energiemanagement.
Wens je de instellingen aan te passen? Zend ons dan aub een ticket en we doen het nodige.
Wanneer het laadstation bij je thuis werd aangeboden door je werkgever, kunnen we je (of applicaties zoals bv MyEve) geen toegang geven tot (de instellingen) van het laadstation. Jouw werkgever betaalt MobilityPlus een bijdrage en verwacht bijgevolg een vlekkeloze dienstverlening. Wanneer we dit wel zouden toelaten, bestaat de kans dat onze dienstverlening naar je werkgever toe in het gedrang komt.
Om die redenen is het niet mogelijk om je toegang te geven tot het laadstation of het laadstation via andere applicaties te laten aansturen.