Het is belangrijk om je laadpaal aan te geven omdat de bevoegde netbeheerder op deze manier inzichten kan verkrijgen in de bezettingsgraad van de laadpunten.
Via de meldingsplicht kan de netbeheerder te weten komen welke palen er het meest gebruikt worden. Op deze manier kunnen gevoelige locaties worden geïdentificeerd en kan de netbeheerder aanpassingen in het stroomnetwerk uitvoeren om deze te optimaliseren.
De meldingsplicht is van kracht voor alle laadpalen die op het laagspanningsnet worden aangesloten. Concreet betekent dat als je een nieuwe laadpaal laat plaatsen, je dit aangeeft bij je netbeheerder.
Opgelet, er zijn verschillen in specificaties per gewest:
- Vlaanderen
Meldingsplicht voor alle laadpalen met laadvermogen vanaf 5kW: zowel publieke als privé laadpunten
Melding kan je doorgeven via Fluvius.
- Wallonië
Meldingsplicht voor alle laadpalen met laadvermogen vanaf 3.7kW: zowel publieke als privé laadpunten
Melding kan je doorgeven via ORES, RESA, AIEG en AIESH.
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Meldingsplicht voor alle laadpalen met laadvermogen vanaf 3.7kW: zowel publieke als privé laadpunten
Melding kan je doorgeven via Aanmelding laadpaal - Sibelga
Momenteel geldt er in Vlaanderen een gedoogperiode tot en met 31 december 2023. Dit is om iedereen de kans te geven zijn of haar laadpunt aan te geven. Na deze periode zullen er administratieve boetes worden uitgeschreven voor niet-geregistreerde punten.
Voor Waalse consumenten is er geen specifieke datum gecommuniceerd, maar ook hier geldt de aanmeldingsplicht voor private én publieke palen.